Voeding

Een belangrijk onderdeel van de verzorging is een goede voeding. Alle vogels zijn anders en vragen dan ook om een specifiek samengesteld menu. Op deze pagina wordt ingegaan op de voeding in het algemeen. 

De basiselementen van een goede voeding zijn voor veel verschillende vogelsoorten dan ook gelijk.

Zadenmengsels 

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een voeding die bestaat uit verschillende zaden, samengevoegd tot een mengeling. Er is een grote verscheidenheid aan zadenmengelingen voor verschillende vogelsoorten verkrijgbaar. Een zadenmengeling is vaak samengesteld op de behoefte van een bepaalde vogelsoort of groep, hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuurlijke behoefte van de vogels. Het verstrekken van een goed zadenmengsel afgestemd op de specifieke vogelsoort vormt dan ook een goede basis voor het menu. Wel dient u er rekening mee te houden dat alleen een zadenmengeling nooit als compleet voer bestempeld mag worden. Zaadetende vogels die in gevangenschap enkel een zaadmengeling voorgeschoteld krijgen zullen op (lange) termijn tekorten krijgen qua voedingsstoffen. Dit komt simpelweg doordat niet alle benodigde vitamine, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen in het zaadmengsel zitten. Vandaar is het noodzakelijk het menu van uw vogels verder aan te vullen met groente, fruit, mineralen en eivoer.

Het kiezen van een goed basis zadenmengsel is heel erg afhankelijk van de vogelsoort. Zo heeft een zebravink een snavel die met name geschikt is voor het eten van kleine zaden, terwijl een ara een sterke snavel heeft welke geschikt is voor het kraken van noten. Naast het soort zaden is de voedingswaarde hiervan nog zeker zo belangrijk. De meeste kaketoes mogen maar weinig vet binnenkrijgen terwijl het menu van grijze roodstaarten daarentegen redelijk vet mag zijn. Hieruit blijkt dus dat we niet zomaar alle vogels eenzelfde zadenmengsel mogen verstrekken maar dat dit soortspecifiek afgestemd moet worden. Meer soortspecifieke voeding vindt u bij de soortbeschrijvingen.

Onderstaand ziet u verschillende zadenmengsels.

 

Tropenzaad

Grote parkietenzaad (zonder zonnepitten)

Agapornidezaad

Papegaaienvoer

Pellets

Zaden, fruit en andere voedingsstoffen samengevoegd in een brokje worden pellets genoemd. Sinds enkele jaren zijn er pellets in verschillende maten, kleuren en samenstellingen op de markt. Producenten van pellets proberen alle benodigde voedingsstoffen voor een bepaalde vogel samen te voegen in een brokje. Doordat de vogel enkel hetzelfde voorgeschoteld krijgt is het bijna onmogelijk om selectief te eten. Bij het verstrekken van een zadenmengsel is dit wel mogelijk omdat de vogel de lekkerste (vaak vetste) zaden als eerste opeet en de rest kan laten liggen. De oorzaak hiervan ligt echter vaak bij het feit dat er teveel gevoerd wordt, dit is dus op te lossen door een hoeveelheid voer te verstrekken die net voldoende is voor de vogel voor één dag. Pellets worden vaak bestempeld als compleet voer, hier ben ik het echter niet mee eens. Een goede pellet kan een goed basismenu zijn voor de vogel maar dient ook aangevuld te worden met o.a. groente en fruit. De voedingsbehoefte van een vogel wijkt per seizoen af, zo hebben vogels in het broedseizoen andere behoefte qua voedingsstoffen dan in de winterperiode. Wanneer enkel en alleen pellets verstrekt worden is het dus mogelijk dat een vogel op de lange termijn tekorten krijgt. Een ander nadeel van pellets vind ik de vertering. Zo is het verteringsstelsel van zaadetende vogels afgestemd op het pellen en verteren van zaden. De krop, klier- en spiermaag zijn hierbij belangrijke onderdelen. Bij de vertering van pellets worden deze 'onderdelen' op een ander manier gebruikt waardoor de werking hiervan op de lange termijn kan verslechteren.

Onderstaand ziet u verschillende pellets.

 

Groente & fruit

Naast het verstrekken van een goede zaadmengeling of pellet als hoofdvoeding dient het menu verder aangevuld te worden met groente en fruit. De meeste soorten groente en fruit zijn geschikt voor vogels. Het kan zijn dat de vogel stukjes groente of fruit laat liggen wanneer dit voor het eerst gegeven wordt. Om ervoor te zorgen dat volwassen vogels zoveel mogelijk soorten groente en fruit tot zich nemen verstrek ik dit al aan de jongen vogels in kleine mate. Daarbij geldt dat de meeste vogels wel een voorkeur hebben voor een of meerdere soorten groente of fruit, waar natuurlijk niks mis mee is. Onderstaand is een opsomming van de verschillende soorten groente en fruit welke op de kwekerij verstrekt worden. Geef echter nooit avocado aan u vogel aangezien dit zeer giftig is!

Groente

  • Witlof
  • Tomaat
  • Radijs
  • Doperwten
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Wortel
  • Rode biet
  • Komkommer
  • Mais
  • Koolrabi
  • Sla
  • Paprika

Fruit

  • Appel
  • Ananas 
  • Blauwe bessen
  • Mango
  • Papaya
  • Banaan
  • Kiwi
  • Mandarijn
  • Framboos
  • Aardbei
  • Peer
  • Meloen
  • Rozenbottel

Eivoer

Eivoer is een aanvulling op het menu van iedere vogel. Het is rijk aan proteïne, vitamines, aminozuren en sporenelementen. Op de kwekerij wordt het gehele jaar eivoer verstrekt. Normaal gesproken wekelijks en in de rui- en kweekperiode dagelijks. In deze periodes hebben de vogels een verhoogde behoefte aan deze extra eiwitten en vitamines. Het helpt ook om de jonge vogels snel en goed op te laten groeien. 

In dierenspeciaalzaken zijn veel verschillende soorten eivoer verkrijgbaar welke vaak afgestemd zijn op de verschillende vogelsoorten. Dit 'kant en klare' eivoer is van een goede kwaliteit en kan vaak droog gegeven worden, daarnaast is het ook redelijk lang houdbaar mits goed afgesloten bewaard. Daarnaast zijn er ook kwekers die zelf eivoer maken en hier een eigen receptuur voor hebben. Op de kwekerij wordt gebruik gemaakt van Orlux Gold Patee Grote Parkiet & Papegaai en Witte Molen Expert Original. Beide worden door de vogels zeer goed opgenomen en hebben tot op heden voor goede resultaten gezorgd. 

Witte Molen Expert Original

Orlux Gold Patee Grote Parkiet & Papegaai

Maagkiezel & grit

Maagkiezel & grit

Alle zaadetende vogels dienen altijd de beschikking te hebben over maagkiezel. Dit zijn kleine steentjes welke door de vogels opgenomen worden in de spiermaag. Deze zorgen er vervolgens voor dat de opgenomen zaden fijn gemalen kunnen worden en de voedingsstoffen vervolgens opgenomen kunnen worden. Na een tijdje zijn de kiezels afgesleten en werken deze niet goed meer en worden dan uitgescheiden met de ontlasting. De vogel zal vervolgens nieuwe kiezeltjes tot zich nemen. Daarnaast hebben vogels kalk nodig voor o.a. de aanmaak van nagels, veren en de eischaal, dit kan verstrekt worden in de vorm van grit en sepia. Maagkiezel en grit zijn vaak als mix te verkrijgen.