Tam maken

Wanneer u één enkele vogel in huis neemt is het natuurlijk hartstikke leuk als deze handtam is. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw vogelvriend handtam wordt?

Het tam maken van uw kromsnavel vergt veel tijd en geduld. Om het handtam maken van de vogel te vergemakkelijken kiest u bij de aanschaf een jonge vogel. Deze vogel dient net zelfstandig te zijn. Dit zorgt ervoor dat hij wel zelf kan eten en drinken maar nog veel en snel wil leren. De eerste stap van het handtam maken is gewenning. Zorg ervoor de parkiet aan uw handen went. Dit doet u door langzaam uw hand in de kooi van de vogel te steken, vervolgens houdt u uw hand een poosje stil in de kooi. Hierbij is het in eerste instantie niet noodzakelijk dat de vogel op uw hand komt zitten. Na dit enkele keren herhaalt te hebben begint de vogel aan uw hand te wennen. Nu kunt u doormiddel van een stukje trosgierst of iets anders wat de vogel lekker vindt de vogel naar uw hand toe “lokken”. Uiteindelijk zal de vogel nieuwsgierig worden en op ontdekking uit gaan. Een volgende stap is de vogel op uw vinger laten stappen. Dit kunt u doen door uw vinger parallel met de zitstok te houden waar de vogel opzit. Vervolgens beweegt u de vinger langzaam in de richting van de vogel, als deze er met een pootje opstapt kun je vinger langzaam omhoog halen en zal de vogel ook het tweede pootje op uw vinger zetten.

Na dit enkele keren herhaalt te hebben kunt u de vogel uit de kooi halen. Probeer dit zo rustig mogelijk te doen zodat de vogel niet schrikt en wegvliegt. In eerste instantie kan het zijn dat de vogel niet uit de kooi wil komen en op het laatst van uw vinger afstapt. U kunt er dan voor kiezen om de vogel voorzichtig in de hand te pakken en vervolgen buiten de kooi op uw vinger te zetten. Een andere methode is het deurtje van de kooi open te zetten. De vogel zal dan van zelf uit de kooi komen wanneer deze daar klaar voor is. Wanneer de vogel buiten de kooi is kan het gebeuren dat deze ergens van schrikt en een rondje door de kamer vliegt. Ga niet achter de vogel jagen maar laat deze rustig ergens landen en probeer of hij op de vinger wil stappen. Het achter de vogel aan jagen bezorgt de vogel onnodig veel stress en komt het handtam maken niet ten goede. U kunt de kooi open laten staan, zodat de vogel wanneer deze daar behoeft aan heeft terug kan gaan om bijvoorbeeld te eten. Na verloop van tijd zal de vogel steeds meer aan u gehecht raken en vanzelf naar u toekomen. Sommige vogels zullen zelfs een paar woordjes brabbelen of een deuntje na fluiten.

Het tam maken is niet zozeer heel moeilijk, het vergt enkel aandacht, tijd en geduld. Forceren van de eerdergenoemde stappen zorgt ervoor dat de vogel schrikachtig kan worden, wat het tam maken niet ten goede komt. Zelf heb ik ervaren dat sommige rustige vogels die niet naar je hand willen komen er baat bij hebben als deze vastgepakt worden. U pakt de vogel voorzichtig uit het verblijf en houdt deze een poosje tegen je aan. Hierbij ligt de vogel als het ware in de hand, u pakt de vogel niet beet.