Huisvesting & benodigdheden

Wanneer u heeft besloten welke soort vogel u wilt gaan houden dient u de juiste benodigdheden aan te schaffen alvorens u de vogel aanschaft. Op deze pagina worden de verschillende huisvestingseisen gegeven, tevens worden de andere basisbenodigdheden beschreven.

 

Huisvesting

Voordat u de vogel aan gaat schaffen zorgt u voor een geschikte kooi. Veel verschillende vogels, veel verschillende eisen. Zo heeft een zangvogel andere eisen qua huisvesting dan een valkparkiet. Zit de vogel (bijna) altijd in de kooi dient deze ruimer te zijn dan wanneer de vogel zich vaak buiten de kooi bevindt. De afmetingen die aangegeven worden voor de verschillende soorten zijn minimale maten. Grotere verblijven hebben altijd de voorkeur.

 

Kanarie en tropische vogels

Besluit u om één kanarie of andere zangvogel te houden kunt u uit de voeten met een relatief kleine binnenkooi. Voor kleine gezelschapsvogeltjes zoals zebravinken geldt is een iets ruimere kooi aan te raden aangezien het leuker is om een koppeltje te houden dan een individu. Kiest u ervoor om meerdere tropische vogels bij elkaar te huisvesten biedt een kamervolière uitkomst. 

 

Kleine kromsnavels

Kleinere kromsnavels zoals grasparkieten zijn te houden in kooien met een minimale afmeting van 50 x 30 x 50 (lxbxh). Aangezien kromsnavels graag klauteren is het aan te bevelen een kooi aan te schaffen die naast verticale ook horizontale spijlen heeft. Dit maakt het de vogel makkelijker om te klimmen.  Kromsnavels zoals dwergpapegaaitjes zijn vrij actief en knaaglustig. Kies daarom voor een ruime stevige kooi. Houdt altijd rekening met de spijlafstand, wanneer deze te groot is kan de vogel vast komen te zitten of ontsnappen.

 

Grote parkieten

Valkparkieten zijn vogels die tot deze categorie horen . Aangezien dit vrij grote vogels zijn is een ruime kooi noodzakelijk. Wanneer de vogel regelmatig uit de kooi gehaald wordt volstaat een kooi met de minimale afmetingen van 60 x 45 x 60. Indien de vogel langere tijd in de kooi moet zitten is het aan te raden een ruimere kooi aan te schaffen zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden. De meeste grote parkieten hebben een sterke snavel en zijn erg knaaglustig. Zorg dan ook altijd voor een stevige kooi met dikke spijlen.

 

Papegaaien

Aangezien een papegaai een grote vogel is dient deze ook een ruim verblijf te hebben. In de dierenspeciaalzaak zijn papegaaienkooien verkrijgbaar in alle soorten en maten. Voor zich spreekt dat men bij de aanschaf van de kooi moet weten wat voor papegaai er gehouden gaat worden. Zo heeft een Ara een groter verblijf nodig dan bijvoorbeeld een senegalpapegaaitje. Aan te raden valt een degelijke metalen kooi. Doordat papegaaien beschikken over een enorm sterke snavel zullen houten kooien in de kortste keren vernield worden. De meeste standaard papegaaienkooien zijn voorzien van spijlen. Kooien waren minimaal twee zijden horizontale spijlen hebben    Grote papegaaien zoals Ara’s hebben behoefte aan een grotere kooi. Papegaaien hebben een enorm sterke snavel, zorg er dan ook altijd voor dat u een degelijke kooi met dikke spijlen aanschaft. Ook voor papegaaien geldt dat het aan te raden is dat de kooi aan minimaal twee zijdes horizontale spijlen heeft. Hierdoor schuiven de pootjes niet weg bij het klauteren.

 

Zitstokken en inrichting

Wanneer de kooi is de aanschaft dient deze ingericht te worden. Een belangrijk onderdeel van de inrichting zijn de zitstokken. Er zijn zitstokken van verschillende materialen en diktes. Natuurlijke zitstokken hebben de voorkeur doordat de dikte van de stok varieert. Dit zorgt ervoor dat het pootje van de vogel niet altijd hetzelfde zit wat voor zitplekken zorgt. Wanneer u besluit om ronde (houten) zitstokken te gebruiken kunt u het best een aantal verschillende diktes  gebruiken om zitplekken te voorkomen. Buiten de houten zitstokken kunt u bij kromsnavels ook een nagelslijtstok in het verblijf bevestigen. Deze betonnen zitstokken zorgen ervoor dat de nagels de juiste lengte blijven houden. In het verblijf van zangvogels en tropische vogels kunt u ook gebruik maken van kunststof zitstokken. Een voordeel van deze stokken is dat ze makkelijk te reinigen zijn.

Buiten de zitstokken dient de kooi verder ingericht te worden. De inrichting van de kooi is ook soort specifiek. Zo is een zangvogel een minder speelse vogel en is dan ook met enkel een schommeltje tevreden. De meeste kromsnavels daarentegen zijn zeer speelse vogels. Hierdoor is het aan te bevelen voldoende speeltjes in het verblijf te hangen. Belletjes, spiegeltjes, ladders, schommels, touwen enzovoort zijn hier voorbeelden van. Voor papegaaien zijn er diverse speeltjes op de markt waarbij de intelligentie getest wordt.

 

Bodembedekking

Naast het aanschaffen, dan wel zelf maken van het toekomstig vogelverblijf dienen toebehoren aangeschaft te worden, evenals een geschikte bodembedekking, maar welke bodembedekking kiest u? Er zijn heel veel verschillende bodembedekkers en de meningen over welke de beste is verschillen ook heel erg. Onderstaand worden enkele bodembedekkers beschreven en welke voor- en nadelen deze bodembedekkers naar mijn mening hebben. Echter is er niet simpelweg één bodembedekker welke als beste bestempeld kan worden, wat de een als perfect ziet kan de ander verschrikkelijk vinden, het is uiteindelijk dus zaak dat u de bodembedekker kiest welke in uw situatie het meest geschikt is. 

Beukensnippers

Een veelgebruikte bodembedekker voor zowel huiskamerkooien, broedkooien en volières zijn beukensnippers. Zoals de naam al zegt zijn dit versnipperde stukjes beuk welke meestal te verkrijgen zijn in een drietal verschillende maten: Fijn (6 mm), Middel (8 mm) en Grof (10 mm). Beukensnippers zijn relatief stofvrij wat een positief effect heeft op de luchtwegen van de vogels. Verder zorgen beukensnippers naar mijn mening voor een natuurlijk en schoon verblijf. Een nadeel aan beukensnippers is het schimmelen bij vocht, indien beukensnippers met regelmaat nat worden of langere tijd vochtig zijn is de kans op schimmel zeer groot, wat schadelijk kan zijn voor de vogels. Zolang de snippers goed droog blijven is het een prima bodembedekker.

(Schelpen)zand

Een andere bodembedekker welke door vele vogelliefhebbers gebruikt wordt is zand. Er zijn diverse verschillende soorten zand welke gebruikt worden als bodembedekking in vogelkooien, broedkooien en volières, ik beschrijf echter alleen mijn ervaring met schelpenzand, voor de meeste andere zandsoorten zijn de voor- en nadelen vrijwel gelijk. Naar mijn mening zorgt schelpenzand voor een schone aanblik en een frisse geur door de anijs welke in de meeste gevallen is toegevoegd, verder wordt het vuil relatief goed opgenomen. Aan het zand is grit toegevoegd welke de vogels er vaak tussenuit pikken. Schelpenzand is een relatief goedkope bodembedekker. Een nadeel aan schelpenzand is het opstuiven wanneer (grote) vogels voorbij vliegen, ook in buitenvolières kan het zand opstuiven bij een windvlaag. Persoonlijk vindt ik schelpenzand een ideale bodembedekker voor broedkooien en huiskamerkooien voor kleine vogels. 

Cornbedding

Cornbedding is een natuurlijke bodembedekker welke vervaardigt is uit maïskernen welke fijn gehakt zijn, hierdoor is het dan ook niet schadelijk wanneer uw vogels enkele korrels binnenkrijgen wanneer zij aan het "scharrelen" zijn. Het product heeft een prima absorberend vermogen en is vrijwel stofvrij en stuift dan ook niet. Doordat de korrels vrij licht zijn kunnen ze opwaaien bij windvlagen. Het product is relatief zuinig in gebruik. De prijs van het product kan echter als nadeel gezien worden, in vergelijking met schelpenzand en beukensnippers is cornbeddig relatief duur, waar u gemiddeld 9 à 10 euro betaald voor een zak beukensnippers van 60 liter betaald u circa 14 à 15 euro voor een zak (Corbo) cornbedding van 35 liter. Persoonlijk ben ik van mening dat cornbedding een goede bodembedekker is voor kooien van huiskamervogels en voor broedkooien, in volières vindt ik het minder geschikt aangezien het vrij lichte korrels zijn welke tevens weg kunnen waaien bij een windvlaag.

Zeoliet

Steeds vaker gebruikt men zeoliet als bodembedekker, maar wat is dit nu eigenlijk? Zeoliet is een vulkanische kleimineraal welke veelal verwerkt worden tot kleine korrels. Deze korrels hebben zeer goede absorberende eigenschappen en bevatten relatief weinig stof. Door de absorberende werking van deze korrels is zeoliet bij uitstek een geschikte bodembedekker voor onder andere vogelverblijven. Naast het absorberen van vocht schijnen de korrels ook ammonium te absorberen wat er voor zorgt dat er geen nare luchtjes ontstaan. De korrels hebben een enigszins klontvormende werking waardoor de ontlasting makkelijk te verwijderen is. Doordat de ontlasting makkelijk te verwijderen is hoeft niet telkens de gehele bodembedekker vervangen te worden waardoor zeoliet relatief zuinig in gebruik is, mits de laag voldoende dik is zodat de korrels gebruik kunnen maken van de absorberende werking. Zeoliet kost gemiddeld 14 euro per 25 kg. 

Papier

Een bodembedekker welke tegenwoordig in opkomst is: papier. Bewust kies ik hier voor de term 'papier' aangezien er allerlei varianten gebruikt worden, van krantenpapier tot het zogenaamde bodempapier welke ontwikkeld is voor vogelkooien. Papier wordt in de lade van broedkooien en andere vogelkooien gebruikt als bodembedekker. Persoonlijk ben ik niet enthousiast over het gebruik van papier als bodembedekker. Allereerst dient de kooi te beschikken over een extra rooster waaronder het papier geplaatst kan worden zodat de vogels dit zelf niet opeten. Met name kromsnavels zullen het papier kapot maken wanneer zij hiertoe de kans krijgen. Het honinggraat bodempapier wat op de markt verkrijgbaar is neemt de ontlasting van vogels vrij goed op en schimmelt nagenoeg niet, ook is papier nagenoeg stofvrij wat wel positief is. Papier is naar mijn mening voornamelijk geschikt voor kwekers welke gebruik maken van draadkooien. Persoonlijk vindt ik dat het papier niet voor een mooie aanblik van de kooien zorgt.