Blauwschubbenkwartel

Callipepla squamata

De blauwschubben kwartel komt in dele van Amerika voor. Hier leven ze voornamelijk in graslanden en in droge woestijnachtige gebieden.

Verzorging

De blauwschubbenkwartel heeft een kenmerkende schubbentekening. Ook is hij te herkennen aan de kuif. Ze kunnen gehuisvest worden in een ruime volière. Deze volière dient te beschikken over een tocht- en vorstvrij nachthok. Overdag scharrelen de kwartels voornamelijk over de bodem van de volière en voeden zich met zaden, vruchten en insecten. Als basis kan een grof zadenmengsel verstrekt worden. Dit wordt aangevuld met universeelvoer en met enige regelmaat worden er insecten verstrekt. Tegen de avond gaan de kwartels hoog op stok. Voor kleine vogels kan dit een schrikreactie veroorzaken. Echter wennen de vogels hier vrij snel aan, en vervolgens wordt hier geen last meer van ondervonden.

De volière kan het best beplant zijn met lage struiken en andere schuilmogelijkheden voor de kwartels. Indien de kwartels het goed naar hun zin hebben gaan ze op een beschutte plek over tot broeden. De eieren worden in 23 dagen uitgebroed. Vervolgens dient men rekening te houden met het waterbakje zodat de kleine kwartels hier niet in kunnen verdrinken. Het voer van de jongen bestaat uit opfokmeel.

Geslachtsonderscheid

Er zijn uiterlijke verschillen tussen de haan en de hen. Zo heeft de haan een donkere roodbruine borstvlek. Verder is de kuif van de haan over het algemeen voller dan die van de hen.